keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Kahdenkäden Yläkierteinen Rystylyönti!

Tervehdys pitkästä aikaa! Innostus blogin kirjoittamiseen, on ollut vähän niin ja näin =D
Mutta nopeahkosti itse asiaan!
Kyseinen juttu tulee pääosin olemaan tämän sivuston tekemiä/omia kokemuksia:
http://www.tennisoxygen.com/ (kyseinen video löytyy youtubesta ja linkki alla!)
http://www.youtube.com/watch?v=2PvSJP7CRZM

Eli kahden käden yläkierre rysty!
Pääasiassa kaksi tapaa suorittaa. Korkealla Loopilla ja matalemmalla Loopilla! Korkeampi on yleisempi naisten puolella.
Kurkatkaa tämä vaikka yläpuoleisesta linkistä! Kerron loput omaa näkemystä/kekemusta!
Yleisesti mikä pätee, (kun puhutaan käsien käytöstä lyönnissä, jatän nyt huomioimatta kropan käytön lyönnissä ja painonsiirron jne) on se, että varsinaisessa lyöntiliikkeessä eli swingissä mailakäden tulee olla se aktiivinen ja toinen käsi on vain ohjaava apukäsi! Oikeakätisen dominoivampi käsi on vasen ja vasurilla oikea. Tämä dominoivampi käsi tekee työn ja apukäsi auttaa suuntauksessa ja "stabiloinnissa". Monesti aloitteleva pelaaja, tekee työtä enemmän apukädellä, mikä on ehdottoman väärin! Apukäden aktiivisuus, suhteessa dominoivaan LYÖNTIKÄTEEN, on minimaalinen!

Vielä on kiinnitettävä huomiota yhtä tärkeän asian opetukseen, jota netissä harvoin opetetaan. Mailan on tultava läheltä kroppaa, eli eteenpäin vedossa maila ei saa olla liian kaukana korpan (akselin kiertopisteestä).




Muuten pelaaja menettää tehoa ja mahdollisesti myös tasapainonsa, joka johtaa täten huonoon painonsiirtoon ja painonsiirto on lyönnin tehon kannalta A ja O. Mikäli se pystytään suorittamaan, kentälle päin "keinuen", (tilanne riippuvainen) pelaaja saa tästä oikein suoritetusta liikkeestä suuren tehon lyöntiinsä. Jos pallo tulee kentän reunaan ja pelaajalla ei ole aikaa suorittaa painon siirtoa kentälle päin, joutuu pelaaja lyömään avoimesta jalka-asennosta, tuottaen täten tehon lyöntiin vartalonkiertoa apuna käyttäen.

Kolmas asia, keksin näitä aina pikku hiljaa lisää =D
Osumakohta on huomattavasti myöhäisempi, kuin yhdenkäden rystyllä, tai kämmenellä! (päästät pallon lähemmäs sinua)
Kahdenkäden rysty esim linjaan lyötynä lähtee juuri ja juuri lanteen seudun etupuolelta tai (tasan sinun kroppasi kansssa) riippumatta lyöntiasennosta!
Tämän lyönnin teho perustuu saattamiseen/ohjaamiseen! Sinun tulee "pitkällä saatolla" ohjata pallo haluamasi suuntaan! Jos harjaa heti palloa osumakohdasta ylös voimakkaasti, ilman hyvää ja pitkää saattoa kentälle päin, jää lyönti usein tehottomaksi "tussariksi".
Mikäli lyöt poikkikentän krossilyönnin, mailasi kulkee "pidemmälle eteenpäin" ja "tähtäät pallon ulkoreunaan". Mitä jyrkemmin lyöt, sitä enemmän sinun tulee harjata lyöntiäsi ylöspäin, ja suhteessa vähentää eteenpäin vievää voimaa! Tämä pätee etenkin syöttöruutujen sisäpuolelle lyötyihin jyrkkäkulmaisiin lyönteihin! (Novac Djokovic esimerkkinä)

Lisäksi haluan lisätä tähän hyvän kuulemani vinkin! Hyvä tennis kaverini kuuli eräältä A-Tason pelaajalata, että matalissa ja leveissä palloissa kannattaa hieman avata mailan lapaa! Saat monin kertaisesti enemmän palloja pelastettua peliin! Ja pallo myös lentää hieman syvemmälle (normaalisti osuisi kai verkkonauhaan =D).



2 kommenttia:

  1. Aika mustavalkoisia näkemyksiä sulla.. miten määrittelet, että kahden käden rystyssä toinen käsi on "dominoivampi"?

    VastaaPoista
  2. No en taida määritellä mitenkään..Yle Urheilun keskustelu palstalla kyseinen asia on herättänut kovasti keskustelua suuntaan jos toiseen..
    Siellä on ollut selkeästi kahdenlaista näkemystä. Toiset näkevät että vasen käsi on aktiivinen swingissä ja toiset näkevät että oikeakäsi..

    Kyllä alkuun koitin monella tapaa perustella näkemystäni, mutta ehkä ymmärsin lopulta että asian voi suorittaa eri tavoilla, näemmä niin monella oli asiasta eri näkemys..

    VastaaPoista