Monella aloittelevalla pelaajalla ei ole mitää käsitystä, kuinka tärkeä oikeanlainen (tilanteen mukainen) grippi on (miten lyöntikätesi on asetettu mailan tupin päälle). Jopa minun lyhyellä tennis kokemuksellani, voin sanoa, että "vääränlaisella gripillä" teet asioista vähintäänkin vaikeita, puhumattakaan "oikeaoppisista" lyötiradoista etenkin syöttöliikkeessä!
Tarkastellaan grippiä hieman yleisemmin. Grippi ei ole pelkästään tapa millä pidät mailastasi kiinni. Se on "kädenjatke". Eli tarkoitan tällä sitä, että miten pidät mailasta kiinni,vaikuttaa kätesi asentoon. Esim. kämmenlyönnissä grippisi vaikuttaa voimakkaasti kätesi ja lisäksi koko kroppasi asentoihin! Lyöntienergiasi lähtee jaloista ja kulkeutuu siitä aina eteenpäin (tästä myöhemmin)lanteenseudulle, siitä ylävartaloon josta lyöntikäteen ja lopulta mailaan. Otetaan ääripään esimerkki. Jos pidät kämmenlyönnissä "vasaraotetta" continental grippiä tai jos pidät rankkaa fullwestern läntistä otetta, on erot helposti nähtävissä maallikonkin silmin. Continental "vasaraote" vaikuttaa lyöntiliikerataasi, jalkatyöskentelyysi (huomaat hyvin pian tai heti lyöväsi joko neutaalilla tai todennäköisemmin suljetulla jalka-asennolla) ja voimakkaasti myös kroppasi asentoihin niin jalat, kuin myös ylävartalo.
Otetaan ensin vaikka käsittelyyn continental grip. Kätesi on lähes mailan päällä, joten lyöt palloa todella suoralla lyöntilinjalla (pallon tasalta, et käy pallon alla) Lyönnin luontainen liikerata on eteenpäin ja maila päätyy oikeakätisellä vasemman olkapääsi yli. Ylävartalon kiertyminen lyöntiliikkeen aikana on hyvin minimaalista. Ylävartalosi osoittaa lyönnin lopussa verkolle, mutta ei enää käänny (kierry) tästä eteenpäin. Eli osoittaa kello 12:sta. Grippisi vaikuttaa luontaisiin lyöntiasentoihisi, joten jalkasi ovat todennäköisesti suljetussa asennossa(close stance). Suljettu jalka-asento vaikeuttaa yläkropan kiertymistä verkolle, sillä oikeakätisellä vasen jalka on paljon tai hieman oikean edessä. Lisäksi lanteen seutu osoittaa klo 11:sta klo 16:sta eli lanne ei pääse jalka-asennon takia kiertymään osoittamaan verkkoa kohti...
Sitten western: Kätesi on suoraan mailan alla joten nyt luontainen liikerata on alhaalta ylös voimakkaasti kiertyen eli maila tulee kropan viereen vasemmalle puolelle. Jos yrität päättää lyöntisi vasemman olkapääsi yläpuolelle, huomaat sen olevan todella luonnotonta toteuttaa.
Lyöt paljon kämmeniä avoimesta tai puoliavoimesta asennosta, sillä nämä molemmat mahdollistavat kropan voimakkaan kiertymisen lyöntiliikkeen aikana. Yläkroppasi kiertyy lyöntiliikkeen aikana todella voimakkaasti "akselisi" ympäri päätyen niin, että vasen olkapääsi osoittaa kello 19.00:sta tai jopa klo 18.00:sta. Lanteenseutu on kiertynyt yhtä paljon. Jalat ovat suurinpiirtein niin, että vasen osoittaa klo 19.00:sta ja oikea klo 13:sta.
Halusin ottaa näin kaksi "rankkaa" esimerkkiä" Kumpaakaan kämmentä ei tulisi tänäpäivänä käyttä kämmen peruslyönnissä, ei ainakaan vasara otetta, eli continentalia. Westerniä en suosittele sen takia, koska pidän sitä turhan extreme urheiluna =D Saatat sillä rikkoa paikkasi, mutta sinä jälleen päätät..
Jatkan tästä tekstiä todennäköisesti huomenna..ja silloin käsitelkäämme vaikka mitä otteita sitten suosittelisin ja miksi. Continentalin ja westernin väliin mahtuu 3 otetta ja vain kahta niistä suosittelen. "Uudehko moderni ote" modified-eastern, tai semi-western. Kolmas ote on ehkä tennis harrastelijoille se kaikkein tutuin eli eastern forehand eli itäinen ote. Tulen selvittämään miksi suosittelen sen vaihtamista ns. suoraavaan otteeseen modified-easterniin mahdollisimman pikaisesti.
torstai 15. joulukuuta 2011
tiistai 13. joulukuuta 2011
Horse Stance!
Aloitetaan erittäin mielenkiintoisella aiheella eli "horse stancilla". Aihe on minullekkin vielä erittäin uusi joten olisi mielenkiintoista kuulla teidän kommentteja ja näkemyksiä kyseisestä asennosta.
Eli kyseessä on aasialaisten taistelulajien käyttämä asento, joka muistuttaa hyvin paljon tennis ammattilaisten matalaa jalka-asentoa etenkin leveää palloa kämmenkulmasta lyödessä. Parhaiten tämän jalkasennon suorittavat lyhyen tutkimisen jälkeen Nadal ja etenkin Federer. Nadal käy tässä horse stanciä muistuttavassa asennossa lähes joka kerta ländättyään alas spit stepistä. Federerillä puolestaan on (pelitilanteissa ei harjoitellessa =D) kokoajan sen verran leveä jalka asento, että muistuttaa kokoajan tästä asennosta.
Aiheeseen innostuin Jeff Salzensteinin kotisivuilta, jossa hän mainitsi "uudesta modernista jalka-asennosta", jota urheilulliset ammattilaiset toteuttavat luonnostaan,todennäköisesti tietämättään horse stancen olemassa olosta. Kaikille varoituksen sanalla ja etenkin nais pelaajat, varokaa, ettei polvenne käänny sisään päin. Tämä todennäköisesti johtaa pitkällä aikavälillä urheilu vammoihin!!!
Itse olen huomannut että niin Nadalilla, kuin Federerillä on hyvä "vee" haarojen välissä (lanteenseudulta polviinasti). Tämä tuntuisi tuottavan hyvän tasapainoisen asennon. Jalka-asento ei tarvitse olla super leveä, mikäli haaroista polviin pidetään hyvää kulmaa eli tuota kyseistä vee asentoa.
Valmennuksessa voisi olla mahdollisesti helpompaa, etenkin aloitteleville pelaajille, että heille opetettaisiin horse stance hyvin aikaisessa vaiheessa. Ensin vahvistettaisiin lanteen seutua ja jalkoja menemällä oikeaoppiseen asentoon, ja pysymällä siinä 15-60 sekunttia riippuen kyseisen henkilön fyysisestä tasosta iästä jne..
Alotettaisiin kapealla jalka-asennolla ja ei istuttaisi hirveän matalalle, ennen kuin voimataso kasvaa. Eli jalat pikkaisen hartioita leveämmälle pieni koukistus polvista, selkä suorana ja istutaan "hevosen selkään ratsastamaan". Perinteinen valmentajan kommentti taivuta polvia tai pysy matalalla, voisi mennä matalempi horse stance tai leveämpi horse stance.
Täytyy tästä lähteä syömään joten palataan mahdollisesti vielä kyseiseen aiheeseen. Lisätietoa löydät googlettamalla horse stance!
Tässä vielä hyvä likki "statisen asennon harjoittelemiseksi" Saat vahvat jalat ja vahvemman lanteen seudun =)
http://www.youtube.com/watch?v=g0s2dx3BRQs horse stance Federer heti split stepin jälkeen.. Linkki kyseiseen videoon federerin jalkatyöskentely
Päivien päivää!
Tervehdys hyvä blogin lukia! Olen Orivesiläinen tennis harrastaja pelaaja, että pientä valmennus toimintaa tarvittaessa jakava jannu. Mailaan tartuin myöhään 2006 kesällä ja siitä asti on tullut hakattua lähinnä kesä painoitteisesti.
Valmennus touhut alkoivat kiinnostamaan 2010 alkuvuodesta, ja siitä asti olen hommannut massiivisen määrän tietoa asioiden tiimoilta eri puolelta nettiä. Valmennusta olen päässyt harjoittelemaan 4 päivän tennis kursseilla, jotka pidin nuorille aloittelijoille 6-9 vuotialille Orivedellä 2010 kesällä. Lisäksi minulla oli eräs henkilökohtainen valmennettava vuoden verran pelannut pelaaja, jota valmensin 2011 kesän ja jatkosta on alustavasti sovittu.
Nyt on sitten 01.14.2012 tarkoitus lähteä hakemaan tennis ohjaajan nimikettä ja tuolloin järjestetään "tennis perusteet" Valkeakoskella. Tämän jälkeen 50 tuntia ohjattuja tennis tunteja ja sitten 2 päivän kurssit olikohan ne pajulahdessa ja tennis ohjaajan paperit ovat toivottavasti kätösessä =)
Sitten itse blogiin..En nyt hirveän tarkasti lähde tässä kertoilemaan minkälaista sisältöä blogini tulee pitämään yllä, mutta se tulee pääasiassa keskittymään valmennuksellisiin asioihin/näkemyksiin. Kaikki asiat mitä esitän ovat jonkun muun aikaan saannoksia, joista on tullut tai on tulemassa oma tapani/näkemykseni valmentaa, pienellä ripauksella omia asioita seassa.
Tenniksen näen itse pelinä, jossa on monta eri osa-aluetta, ja kaikkia näitä tulisi kehittää, saadakseen itsestään kaiken irti. Valmentajana pyrin olemaan pelaaja lähtöinen. Pelaajan on kehityttävä ja mikäli näin ei tapahdu, on hänen syytä etsiä joku toinen valmentaja. Mielestäni valmennuksesta ei ole apua, jos kehitystä ei tapahdu! Jos pelaajan ja valmennettavan pelinäkemykset ovat totaallisen erilaiset, harvoin tälläisestäkään valmennusuhteesta on apua pelaajalle.
Niin kuin aiemmin mainitsin on valmentajan syytä olla pelaaja lähtoinen ja hyväksyä erilaisia pelityylejä ja tapoja, eikä vaatia jotain tiettyä tyyliä, mikä olisi pelaajan luonteen vastaista, esim tehdä serve and volley pelaajasta väkisin takakentän jauhajaa (karkea vertaus).
Pitemmittä puheitta siirtykäämme ensimmäiseen aiheeseen ja toivon blogin lukijoilta aktiivista keskustelua/näkemyksiä esitettävistä asioista. Antakaa rakentavan runosuolenne pulputa vapaasti näin hienon elämän pelin parissa =)
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)